Уникалното местоположение прави курорта идеално място за туризъм през цялата година.batak1
Зимата е идеално място за отдаване на любимите ски спортове. През топлите месеци величественият язовир примамва летуващите със своята необятна шир, а живописният остров трябва да бъде посетен с лодка, джетове или водно колело за да е пълно изживяването от тази природна наслада.
Този район от Западните Родопи е истински рай за любителите на риболова и природната красота. Водите на язовира дават прекрасни възможности за риболов – костур, кефал, червеноперка, толстолоб, както и големи екземпляри от шаран и сом. Тук се практикува и така нареченият „риболов на дупка“ през зимата. Регионът е истински рай за рибарите.
jazovir2Тук се намират, освен язовир Батак, язовирите Голям Беглик, Широка поляна, Беглика. Родопите приветстват всеки, независимо какъв вид туризъм е избрал да практикува – селски, алтернативен, пещерен, екотуризъм.
Интересни места за посещение в района на Цигов чарк са още: град Батак – исторически музей, катедрална църква, връх Баташки снежник; град Ракитово; Велинград.
Плиоценският парк в Дорково, където може да видите в естествен ръст изчезнали животински видове от късния плиоцен отпреди 4-4,5 мил. години. Средновековната крепост „Цепина“, разположена  еверозападно от с. Дорково. Пещерата Лепеница e туристически обект, в който се влиза само с водач и специално предоставена екипировка. Една от най-уникалните и необикновени природни забележителности в околностите на планинския курорт Цигов Чарк е пещерата Снежанка. Тя е разположена на около 30 минути път с кола от курорта и само на 5 км от град Пещера.
Маршрути: Национален парк „Родопи“ обхваща голяма и изключително интересна територия, богата на редки видове флора, фауна, туристически маршрути с различна насоченост и тематика. Един от най-предпочитаните маршрути е от Батак до Фотински водопад. Там водата пада от обща виbatak2сочина 30 м. Втори привлекателен маршрут е този до връх Голяма Сютка, вторият по височина в Родопите с неговите 2186 м. Планинари твърдят, че от него се открива по-красива панорама, отколкото от Вихрен или Мусала.
Трети маршрут е този до връх Баташки снежник, от чиито недра водят началото си едни от най-пълноводните реки в Родопите. От него се открива неповторима гледка почти към цялото било на Пирин на юг, на северозапад – към връх Мусала и Мальовица, на север – към билото на Стара планина и Златишкият, Тетевенският и Тревненският Балкан, а на изток – към Персенк и Голям Перелик. От Батак преходът трае 3 ч.