Застудяването ни напомни за едно от удоволствията на зимата – сауната. Въпреки че според повечето хора усещането едва ли може да се сравнява с плажа през лятото, зимната сауна е едно релаксиращо преживяване.

   Доказано е, че редовното ползване на сауна, повишава имунитета и може да предотврати разболяване при хора, които имат начални симптоми на настинка или грип. Забележително е влиянието на горещия въздух в сауната, който повишава температурата на кожата с около 10° по Целзий и телесната температура с около 3° по Целзий, предизвиквайки „изкуствена треска” в организма, която спомага да се убият нежеланите бактерии и вируси и стимулира активирането на имунната система да произвежда повече бели кръвни телца (левкоцити), чието увеличаване води до повишаване на имунната защита на организма.

   Един от големите ефекти на сауната върху организма е сауна ефекта на детоксикация (изчистването на организма от токсините, които влияят негативно върху целия организъм), чрез който се стимулира отделянето на натрупаните в тялото токсини, чрез ускоряването на химичните процеси в организма. Сауната обаче не само ускорява процесите в тялото, но и подобрява функционирането на кожата, която като най-големият орган в човешкото тяло натрупва най-много токсини, които чрез стимулирането на процеса на потене, се отделят от организма на човека и по този начин тялото се пречиства.

 

Сауна 0c4a7069